Personal tools

Home Newsroom Legal News Verlaagd btw-tarief assistentiewoningen bevestigd
Advocaten | Avocats

Verlaagd btw-tarief assistentiewoningen bevestigd

last modified Jun 03, 2014 11:36 AM
Real estate newsflash

In haar beslissing van 17 oktober 2013 nr. E.T.124.535, gepubliceerd op 19 maart 2014 (Nederlands | Frans), heeft de fiscale administratie bevestigd dat de levering van individuele assistentiewoningen het tussentarief van 12% btw kan genieten.

Fiscaliteit - btw

Zoals aangekondigd in onze eerste editie van de ‘Monthly real estate’ update (januari 2014) kan de verkoop van (een groep van) assistentiewoningen onderworpen zijn aan het verlaagd btw-tarief van 12%.

De beslissing ondersteunt daarmee regionale wetgeving die inzet op ouderenzorg en de komende jaren wil inzetten op nieuwe en kwalitatieve ouderenwoningen.

De beslissing onderwerpt de toepassing van het verlaagd btw-tarief aan enkele voorwaarden zoals (i) de verplichte erkenning van de assistentiewoningen door de regionale overheid, (ii) de verplichte terbeschikkingstelling aan de beheersinstantie en (iii) de gegarandeerde aanwending van het gebouw als een assistentiewoning voor een periode van minstens vijftien jaar.

De ‘verankering’ van deze voorwaarden is cruciaal voor een rechtszekere toepassing van het verlaagd btw-tarief. Het is duidelijk dat deze beslissing een fiscale incentive vormt voor de aankoop van zorgvastgoed door individuele partijen en de zorgsector extra zuurstof geeft om de nodige wooncapaciteit op termijn te garanderen.

Contact

Laga Newsletter

Subscribe button

Breakfast meetings

Bkfst_New                               

Laga organises regular breakfast meetings on the latest legal developments in employment, pensions and benefits. Participation is free of charge. Check our events page for more information on the next session.