Personal tools

Home Newsroom Legal News Nieuw Europees rijbewijs in België vanaf 2010
Advocaten | Avocats

Nieuw Europees rijbewijs in België vanaf 2010

last modified Feb 27, 2017 03:42 PM
In het kader van de implementatie van de derde Europese richtlijn over rijbewijzen [1] heeft de Belgische regering beslist om het nieuwe enkelvoudige model voor Europese rijbewijzen te lanceren in België. Pilootprojecten zullen vanaf 2010 starten in enkele gemeenten. De introductie van het nieuwe rijbewijs in alle gemeenten is voorzien tegen 2012.

Het nieuwe Europese rijbewijs zal het formaat van een bankkaart hebben. Het document zal geldig zijn voor een periode van 10 jaar en kan worden verlengd. Volgens de Belgische regering zal de introductie van het nieuwe rijbewijs belangrijk zijn om de verkeersveiligheid in Europa te verbeteren en fraude (het zogenaamd “rijbewijstoerisme”) te vermijden. Elk nieuw rijbewijs zal verbonden worden met een centrale gegevensbank via de elektronische identiteitskaart die informatie zal bevatten over de bestuurder, zoals zijn medische achtergrond, de schorsing of intrekking van zijn/haar rijbewijs. Dankzij deze nieuwe gegevensbank zal het mogelijk zijn om na te gaan of een bepaalde persoon die een rijbewijs aanvraagt, al een rijbewijs heeft in een andere Europese lidstaat, of om te verifiëren of zijn/haar rijbewijs niet geschorst of ingetrokken is.

Contact: Renaat van den Eeckhaut

[1] Europese Richtlijn 2006/126/EC

Click here for the English version.
Click here for the French version.

Laga Newsletter

Subscribe button

Breakfast meetings

Bkfst_New                               

Laga organises regular breakfast meetings on the latest legal developments in employment, pensions and benefits. Participation is free of charge. Check our events page for more information on the next session.